johnz

Grand Slam på Vättern – trollingfiske på vackraste insjön

DSC_4191_blogg

I trästadens hamn.

Jag når hamnen precis i gryningen. I öster börjar solen klättra över sjöytan och när jag gjort avsittning och tagit på mig mina fiskekläder spiller ett brandgult ljus över trästadens hustak. Hjo vilar i ett gyllene skimmer och det är sannerligen en vacker morgon. I hamnen väntar fiskeguide Ove Johansson, som driver företaget Charterfiske, med sin välordnade båt. Medan vi hälsar och plockar med utrustningen svänger vår gäst, Bert Goeree, ner till hamnen. Bert är från Nederländerna och äger en stor reseagentur, van att flyga runt hela jorden för att leta exklusiva destinationer, och nu är han här, vid Vätterns strand.

Både jag och Ove är lite spända inför dagens uppgift. Inte för att rutin, erfarenhet och fiskekunnande saknas – tvärtom. Alla de där delarna är självklara, men just denna majdag blir årets första vårpass på Vättern.

Tröstande vågor & dubbelhugg.

Vi lämnar vågbrytaren i Hjo hamn bakom oss, det blåser från öster och jag drar upp dragkedjan. Ove trycker ner gasreglaget och vi susar fram i 30 knop över de glittrande böljorna och den småkyliga luften slår mot ansiktet. Bert ler och vänder sig om för att se Hjo försvinna i morgonens landnära sjörök. Plötsligt slår Ove av på gasen och snart guppar vi sakta fram i vågorna. Blott tre minuter från hamnen har vi nått vårt mål och vår nederländska gäst ser förvånad ut. Jag förklarar snabbt att korta gångtider är en del av tjusningen här, det är oftast nära till bra fiskeplatser och sjön är långsmal.

Vi har bara fiskat i fem minuter när det knycker till i två djupriggspön – dubbelhugg! Jag tar det ena spöet och Bert tar det andra. Ove konstaterar – innan vi sett någon av fiskarna – att det rör sig om röding, och han har rätt. Snart kan han håva min fisk som är en fin bit kring två kilo, vi krokar av den och låter den simma. Berts fisk är lite större och vi behåller den så att han kan få avnjuta färsk vätternröding ikväll – en delikatess.

DSC_0255_bloggEn fajter klädd i silver

Snart får vi även erfara den lynnighet rödingen är känd för. Flera gånger ser det ut som vi har fått rejäla napp, men när vi lyfter spöet finns inget där. Rödingen kan vara försiktig av sig och det kan krävas lite innovativt tänk när den uppvisar ett surmulet humör.

Jag lutar mig tillbaka och låter de tröstande och sövande vågorna vagga mig in i total avslappning. Ljudet, omgivningen och båtens rörelser är förförande terapi, avstressande är bara förnamnet. Plötsligt slår hjärtat volter! En rulle på ett av spöna till vänster om mig börjar gnälla ljudligt. Från avkoppling till adrenalinpåslag på en hundradels sekund – typiskt trollingfiske!

”Stor lax”, säger vår guide utan att tveka. Jag håller med honom, ingen annan fisk visar upp det fartregister och den kampvilja som de silvriga insjölaxarna har i sin repertoar. Rusningen avtar och Bert lyfter spöet och vevar in några meter lina. Men så händer det där som kan hända i fisket, laxen har slagit sig loss. Vår gäst säger något på sitt språk, en förmodad svordom, och lyfter sedan på kepsen för sin motståndare klädd i silver…

Lunchknarr

Det går fort att slå ihjäl tiden på sjön. Man hamnar ofta i ett verklighetens vacuum där timmarna bara flyter fram och det går än fortare när huggen duggar tätt. Vid lunch åker baguetterna fram och kaffet. Det smakar synnerligen gott härute på de stora vattenvidderna. Ove styr båten till en plats han kallar ”vraket”, här har han av erfarenhet haft bra fiske tidigare och han vill ge det ett försök. Medan vi sölar med lunchen börjar det knarra från ett av ytspöna, fisken tar mycket lina och Bert kastar baguetten på durken för att snabbt greppa spöet.

Snart står han där igen och drillar en tuff fajter och vi kan alla konstatera att det med all säkerhet rör sig om en lax. Bert glider omkring i smögenröra på däck medan han försöker hålla balansen och få in lite lina på sin motståndare. Fisken är inte lika stor som den vi tappade, men vi är ändå nervösa och spända av förväntan. Tio minuter senare har den beresta nederländaren med stor möda landat sitt livs första lax. Fem kilo äkta vätternsilver glänser i håvnätet!

Prickig frälsning

Timmarna går och det blir inga mer laxhugg. Rödingen är på g däremot, och vi landar flera av dessa kallvattenälskande skönheter. Mellan huggen berättar jag om historiska fiskafängen på Vättern: storgäddor, dröm-
rödingar, turboladdade laxar och de vackraöringarna. Ove vill göra ett sist försök på en annan plats och plötsligt styr vår guide i riktning mot Hjo och grundare vatten. Ove berättar att han har en teori om att öringen går närmare land under denna period på året. En stund senare visar ekolodet 18 meter. ”Fisk!", ropar vår guide och lyfter spöet. Bert börjar veva och linan skär i sidled ut från båten. Både jag och Ove tittar på varandra och tänker samma sak – öring!

Grand slam

Fisken är snart inom räckhåll för håven och i det ginklara vattnet kan jag se den stålgråa varelsen. Det är vad vi har väntat på! Väl i håvnätet blir det några spontana glädjerop innan fisken försiktigt krokas av för att sedan få simma ned i Vättern igen. Jag gör tummen upp mot Bert och säger; ”Grand Slam!". Han ler stort och klappar Ove på axeln.

Snart dundrar vi fram över Vättern och landluften slår mot oss som en vägg av värme. Det har varit kyligare på sjön, men vi har fått se Vättern från sin bästa sida och tagit del av ett fiske i världsklass. En upplevelse som kommer att värma en lång tid framöver.

John Zafaradl
sportfiskare, projektledare Leader Östra & Norra Skaraborg, redaktör och fiskeskribent för Runt Vättern

Claudia-Lewandowski

Sweden's most secret archipelago

Familj-på-ö-i-Sveriges-hemligaste-skärgård

Lunchrast. Jag står i kvarterets soliga vrå och vänder ansiktet mot solen. Vårens första värmande strålar får hela mig att smälta. Den sköna värmen smyger sig innanför tröjkragen. Efterlängtat. Tankarna svävar fritt. Ett minne vaknar.

Minnet av det blänkande vattenglittret i Vätterns Skärgård. Jag blundar och anar den lilla skärgårdsön där jag förra sommaren sträckte ut mig på varma klippan. Minns tystnaden och vågskvalpet. Vad hette ön igen? Aspholmen. And, så var det nog.
Långt ut i Norra Vätterns Skärgård. Ljudet av enstaka motorbåtar på avstånd. Svallvågor som når klippan långt senare. Minns tystnaden, bara naturen som talade.

Sweden's most secret archipelago? Absolut. Det hade varit enkelt att hitta en egen klippa att gå iland på. Där hade vi tillbringat några timmar. Pratat, slumrat, fikat. Njutit. Fyllt på själen med fantastiska vyer och intryck som här i vårens första strålar nu åter dyker upp i mitt minne. Lika tydliga och klara som då. Minnen för evigt skulle jag tro.

Det hade varit så enkelt. Min vän och jag hade några lediga dagar och i ett infall bestämt oss för att hyra ett par kajaker. Vart skulle vi ta vägen? Vätterns skärgård – kanske Sveriges hemligaste, varför inte? Ett litet äventyr, bara så där. Alldeles lagom. Lagom spännande, lagom krävande och lagom skönt – nejdå, mer än så blev det faktiskt; fantastiskt njutbart var det!

Kajakpaddling-på-Vättern.-Bildrättigheter-Vätternkajak.Vi puttade i kajakerna vid Aspas gästhamn på Vätterns västra strandsida, en gästhamn som andades omtanke, ansvar och tillit. Stuvade lite packning i facken och oss själva ner i sittbrunnenoch så iväg. Och genast: rogivande, häpnadsväckande, magiskt. Från första paddeltaget. No, jag äger inga ord som kan beskriva denna naturupplevelse på ett rättvist sätt. Den är bara min, långt in i själen.

Märkte nog att Vättern är en mäktig sjö där vi paddlade in bland öarna. Vild och vacker på samma gång. Söderut sträckte sig sjön så långt ögat kunde nå. Bara vatten. Stilla lutande segelbåtar i fjärran. Kunde vi skymta Visingsö långt bort vid horisonten? No, antagligen öarna Lilla och Stora Röknen, vilket vi förstod senare då vi studerade sjökartan över Vättern och Skärgården.

Vi hade haft tur med vädret. Sjön låg stilla där bland öarna, bara en liten krusning efter vindarna som smög sig runt vikarna. Tyst rörde vi oss bland de skogsbevuxna skären. Beundrade klipporna där isarna och vågorna lämnat sina spår. Nya vyer runt varje skär. En enda lång och stilla upptäcktsfärd i orört landskap. Förtrollande. Spår av naturens krafter överallt. Slipade klippblock nötta av vatten och is bredvid stenbumlingar tappade av inlandsisen. Områden med förkolnade trädstockar inbäddad i frodande undervegetation skvallrade om skogsbränder som fått sätta sina spår i denna ekopark.

Och så detta kristallklara vatten. Dricksvatten. Att bada i dricksvatten. And, vi gjorde det. Halade ner oss från klippan och lät oss bäras en stund av de glittrande vågorna. Minns känslan som igår.

Min vän och jag hade också följt stigen som ledde förbi vår klippa och sett oss omkring lite på ön. Plockat lite blåbär. Hittade den perfekta platsen för en hängmatta – om vi hade haft med oss en sådan! Skärgårdsvyer från solgläntan mellan de urgamla träden. Hit skulle vi komma tillbaka. Jag hade ritat ett litet kryss för platsen i sjökartan då vi studerade den vid köksbordet långt senare. Snart hade vi även sprungit på en grillplats. Några stenar runt en enkel eldstad och gamla stockar att sitta på. Vi tände en liten brasa och grillade vår korv. Hade väl aldrig smakat så gott.

SegelraceHemfärden i solnedgången var magisk. Här och där gled vi stilla förbi en och annan båt som låg förtöjd för natten och lugnt svajade i kvällens sista strålar.

Ett liten skugga drog över mitt ansikte. Ett ensamt moln hade seglat fram på himlen och skymde solen en liten stund där jag stod och värmde mig på min rast. En påminnelse om att det var dags att återvända till jobbet. Men ikväll skulle jag alldeles bestämt ringa min vän och börja smida planer för sommarens nästa tur ut i Sveriges hemligaste skärgård. Drömmen fanns där och hade väckts av vårens första strålar. Med ett leende på läpparna ilade jag över asfalten och kryssade mellan bilar och cyklister, varm i hela kroppen. Varm av förväntan inför kommande sommarens nya upplevelser i Vätterns fantastiska skärgård. Längtar, längtar. Snart är sommaren här…

Text: Claudia Lewandowski

 

 

lotta4

Running a hostel, how hard can it be?

stocklycke_exteriorNot very, I thought when I saw the ad in Corren to STF:p enrich hostels Stocklycke at Omberg was casually. We had been looking for its own facility for a while, and looked at some different items. We had not thought Omberg, but after a visit to the area, we realized the potential Omberg is as a destination. We had imagined greatness after working with Omberg and Tåkern talented entrepreneurs who Omberg Tourist Hotel, Strand, Takers Hostel and Rökstenens visitor center. Our company Svecia Travels AB works with reservation of accommodation, eg to Vätternrundan and packaging of tourism experiences.
The combination of nature, food and recreation is always right. It is also such a spectacular area Omberg, so we felt that here we could bring something to the way we work.
So I showed my colleague Karin advertisement and so we went there, and the rest, as they say - history!

We have learned a lot, everything from buying the right amount of ingredients to the kitchen to fix the pellet boiler. If you have a hostel in an old jägmästarbostad from 1825 so it is very convenient to fix. Stocklycke built as jägmästarbostad, royal hunting has been around for a long time at Omberg, front end 1700/1800's. The farms Höje and Stocklycke was thus housing for those who worked at Omberg with farming of animals, and even small farms with agriculture and animal. queen Kristina, Charles IX and himself Gustav III:e chased the mountain.

stocklycke_vinter1805 Omberg was a royal park with forest management and Stocklycke a Crown lease and Stocklycke harbor an important place for the loading of trees from the mountain. Hostels, it was in the 1930s as the second in southern Sweden, First, Gränna. Today is not Gränna left, so Stocklycke is thus the oldest remaining hostel in Sweden! And has always been an STF hostel, and to work with the prestigious Swedish Tourist, was also on the wish list.

Binding and tradition filled! We have 17 room with about 42 beds, food&café and a small shop with souvenirs, maps and other. Lower Valley ice cream and our own homemade saffron soup was like butter, I was going to say in sunshine, but it was what we had at least this summer! A cold spring and summer, but with a warm autumn. We came from "the canal country" has always had summer as our main tourist season, We were a bit shocked when it gushed guests to our café. To visit Omberg in the spring with family and friends is a tradition among many, we learned, the same thing in the fall, fantastically beautiful autumn days, when the air is so where glass is clear and crisp. Then they came back with their hiking boots and hungry stomachs. So make sandwiches and cook, we have made and brewed coffee in the amount of.

stocklycke_interiorIt has been great fun, just sitting in the office and create packages and book, it was ultimately not for us. To stand face to face with the tourist, it is unbeatable, guide, provide travel advice and able to help and to make a difference, that is what we like! The fact that it was far more jobs, much more difficult than we thought, it really is not discouraged. Yes mean, how hard can it be?

So now that we have closed for the season and julefriden descended on the mountain, we hope that it will also be in your homes. The we'll be a little vacant, and then come back with a fresh clean and revamped hostel, our fantastic summer staff, many fun new packages and the kettle on.
So to all of you, we wish you a Merry Christmas and a Happy New Year!

Lotta colleagues and summer staff

paddel

Summer in Hjo

Hamnen-Hjo

You can not say less than idyllic summer Hjo, Wooden Town, is an oasis in the summer. A Trankil place where you get the time and quiet to relax, feel good and just be. This is the water that gives you refreshment, nature reserve in the center that transports you to an almost subtropical zone and idyllic small town that bestows a sense of genuineness and general socializing. And, a place where you can enjoy simply, along with your friends, your family, or maybe just to yourself.

Men, Hjo not only brings relaxation. There is also a lot you can do when all the summer weeks offer all sorts of events that follow one another during June, July and August. Just in July, it is packed and the annual Craft Fair is one of the highlights. This is a weekend that is lined with tradition. In more than 30 years Hjo city park filled with artisans from near and far, and you have the opportunity to visit Hjo right then, 10-12 July, you must remember to put on your comfortable shoes on the market stalls are numerous, the park is great and crafts, Yes there are the amounts of. You name it, you can buy it.

Scenen från scenenThe following weekend, Thursday and Friday 16-17 July, rattling it off when it's time for the annual Harbour Festival. This is a family event for all ages when the whole harbor is filled with visitors and Hjobor flowing to listen to music in different styles. Two days filled with everything from rock music with bands like Neverstore, Bob Hund och the Royal Concept, pop, country music of Tennessee Tears to dance tones of Streaplers or a delightful blend of folk and singer-songwriter tones of Linnea Olsson. And, Music styles are many so there is certainly something that appeals to your needs.

joggingMen, if neither handicraft or music is your thing, then maybe you should instead visit Hjo during Health Week that takes place 29 July 2 August. These five days offer no less than 75 pieces sessions with lectures, exercise, contest, song and dance. In years visited a health week by none other than Emma Igelström and Daniel Mendoza. Emma is one of the most successful swimmers of all time, who have taken no less than four world championship gold medals and twelve European Championships, and during the Health Week will lecture and inspire. Daniel, i sin tur, is the founder of Good News Magazine. He participates in the Health Week to spread their message that focuses on optimism and faith.

So welcome to Hjo in summer. Maybe we'll see you at one of our events, eller så ses vi i glasskön, on the beach or wherever you choose to just be!

Please contact us at Hjo Tourist Office for more tips and ideas! 0503-352 55, tourism@hjo.se, www.hjo.eu, www.facebook.com/hjoturistbyra

Lotta Persson

Photo: Jesper Anhede

Johannapressbild

Ingen glass, not toys - guaranteed fun

Johanna-husvagnWe vacationed Siljan. It was just so-so idyllic as I imagined it would be. Dala Horses and evening swim and shacks. On one occasion, however, everything to go wrong. Nearby Leksand put the signs along the way for a water world.

Fortunately the child's father and I were perfectly synchronized in our horror that rounded up with hundreds of thousands of second sweaty families with children in a fenced water Hell.
"LOOK WHAT A BIG TREE!"Exclaimed we run and got the non-literate children to look the other way. And so we had svischat past the pools and water slides without them ever needed to know what they missed (Until now then. But it should be barred by now.)

People often say that they love to seek out their own small gems beyond the beaten track. Men det vete fan. My experience is that people go on part, terrified to get lost if they deviate in the slightest from the wide, Charted tourist route.

It's both sad and luck. Sad because you miss out on so much adventure, lucky for us who can keep our favorite spots alone. Could it be because they want to have some kind of fortune-guarantee on their holiday, those few days when life should be lived fully? And so one forgets that the only a water park can guarantee is expensive ice cream, poor french and someone slips and settles?

Hamnen2I think it is all about marketing. Smultronställen is simply harder to sell. Take my own personal favorite around Vättern; Röttle by, a few kilometers south of Gränna. An ad for Röttle would sound something like, "No kiosk, ingen glass, no cafes or restaurants, not toys. WELCOME!"

But the fact is that there is a place on earth I spent so many happy days with my children where. Utforskandes Rasmus mill, fascinated watched the mighty waterfall, vandrandes i den trolska bokskogen, lazily spirit picnic on a blanket in the harbor. To say nothing of all the hours that we have collected, Staple, picked and thrown sandwich with all the rocks formed round and smooth by the water. And then have a picnic move on to barbecue with evening swim. Recipe for a successful day? And! Guaranteed fun? And!

johanna-retroIt's a bit the same with Hallska estate in Granna, where I summertime is my little retro shop. We are ten steps from the main street Brahegatan on a heritage declared yard, We have a very cozy café, an antiquarian, a gallery, a paper workshop and is also Grännas only polkagris free zone – but damn what difficult it is to attract tourists to make a small, slight detour from the tourist path. We hang the flags, pennants and signage, but no. Many simply not dare.

In the summer, perhaps we should simply bet on a big banner reading "GUARANTEED COSY". Or maybe even better: "Water Parks 20 METER”?

Welcome to the Gränna in summer. All who dare shirk polkagriskokerierna get a medal for bravery!

Johanna Linder
freelance journalist, host for Karlavagen P4. Driver summer Grenna Retro on Hallska farm in Gränna. Lives in Gränna.

johanna@kullerbytta.com

Åsa&Ida

Crayfish and "the world's largest exhibition of lithographic art" - in Tidaholm!

 

Insjokraftfiske_0790---Foto-Jonas-IngmanIn the calendar, summer has started but weather-wise, we have not had any summer taste yet. And in two months, it is actually crayfish premiere. This is something that we in Tidaholm looking forward! The crayfish is a big part of the lives tidaholm, Most have grown up as a child of the Cancer Day every year to fish for crabs in Tidan river that runs through town. Also this year, the Cancer Day take place on 7 August, then all children catch crayfish for free in Tidan from five o'clock in the afternoon. On Saturday, 8 August festivities continue with Kräftival on the Old Market Square. On the day there will be fairground, Bakluckeloppis, pony rides and associations that shows up! The evening starts with Quiz Time & sing to then continue with an owl show with Magnus Uggla hits, and ends magnificently with a speedy conduct of Linda Bengtzing. A lovely weekend in Tidaholm!

For those who want to catch crayfish on another occasion, there is the powerhouse which includes both crayfish in a fantastic environment of VinContoret and then crayfish with all accessories belonging to. The packages are suitable for both families with children, couples and groups! Go in and look at runtvattern.se to find our packages.

Insjokraftfiske_0018---Foto-Jonas-IngmanThe last week of July and first week of August in progress "world's largest exhibition of lithographic art" in Tidaholm. This is associated with a lithographic symposium Tidaholm hosts every four years, then it will artists from around the world. In four exhibition halls will lithographic art displayed, this is a unique opportunity to see the graphic artists from different countries. The 1 August, you can also get your lithographs valued by Peder Lamm, known among other things Antikrundan.

Feel free to contact us at the tourist office for more tips, 0502-606208, turistbyran@tidaholm.se, www.tidaholm.se

Welcome to detect Tidaholm in summer!

Ida Elf & Asa Sjögren

Malin Wistrand

Welcome to Askersund – at Sweden's most secret archipelago!

To work in Askersund vicinity is a great privilege!

Sveriges hemligaste skärgård

With Hammarsbron in the fund.

Askersund is a summer- and idyllic archipelago with a convivial atmosphere and many regular events. On weekdays, I work at the tourist office and especially in summer is the most common question: - What to see and do here? The question we love to answer! There is certainly plenty to see, discover and do. Everywhere in all directions, we have amazing natural and cultural attractions, Points of Interest, castles and museums and a variety of lodging accommodations and facilities. Many of our guests love to walk along the serene hiking trails and nature reserves with stunning views. Did you know that you can find Sweden's most secret archipelago with us in Askersund?

Sweden's most secret archipelago

We tip almost daily guests on Sweden's most secret islands and many times surprised and astounded those of the fabulous landscape of the archipelago, where the secrets whisper to visitors from the lapping of the waves. In Norra Vättern you will find detailed 250 Islands, islets and rocks are embedded the unique freshwater archipelago and who invites all who visit it on a very special and unforgettable experience!

Here you can hoist the sails or curl up in the kayak cockpit and head out into the vast and pristine archipelago – find your secret spot and let yourself be touched by the beautiful idyllic archipelago. Slip into the sparkling crystal clear water and cool off after relaxing moments on the sun-warmed rocks.

Nature Ports& Guest harbors

Askersunds hamn

Askersunds port.

Some of our guests come with their own boat to us and we usually tell whether our relatively newly built marina and set in place Askersunds port or on the wide range of natural harbors in unconstrained situations in the archipelago.

Several of the islands of the archipelago are equipped with both toilet, bin and barbecue areas. On some of the islands are also allowed to stay overnight in tents or in shelters. Here you can sleep well!

From the archipelago is always near guest harbors and service. In several places you can call into a bridge to either to simply enjoy, going to a restaurant visit, play golf or attend a castle tours?

Tivedens National Park

Vandra i Tiveden

Exciting hiking in Tiveden forests.

Many of our guests want to combine their stay with us with both the archipelago and the virgin forest. Then we recommend including a visit to Sweden's southernmost forest Tiveden Tiveden National Park, which is just outside Askersund. Based on the national park there are several hiking trails in different directions. Many of our guests choose the summertime to comply with a knowledgeable guide that tells you more about the area, legends, history and other interesting facts about the Tiveden.

In other words, there is a lot to discover and see. If you want, you are always welcome to us at Tourist- & Events Agency.

We help you to find your adventure!

 

Malin Wistrand

www.visitaskersund.se

PS. See also our own page with more pictures www.vattern.se

_DSC0689

Vätternrundan results of a research experiment

I år, 2015, running the 50:e Vätternrundan. Perhaps it was the start of the motionscykelvåg that just increases and increases. The story of how Vätternrundan came to the familiar, and can be told over and over again. But what was really the people, with not too accurate for-preparations, and above all, without any adapted for the purpose equipment, cycled 30 mil around Sweden's second largest lake? And why did they do it?

Sten-Otto Liljedahl

Stone-Otto Liljedahl

Motala Bördige doctor and later professor Sten Otto Liljedahl came after half of his career to take an interest also for their own health. Running and skiing took less good, but the bike worked better.

The 40-year-old Liljedahl wanted to have a goal with his training. To ride the 30 mile round Vättern was the first. But as usual, put the then Docent Liljedahl not himself in the first room. In the local newspaper one day after the race he explained that bike adventure was part of a research project. The reporter asks: "Why do you do these experiments with yourself?"

"Already, because I want to know what I'm talking about, so that no one can come and say that it's just theories. This experiment is part of a long chain of other samples that we made at the Karolinska Institute. Immediately after this I aim to make multiple checks on a larger number of people. These will undergo similar trials that we are now undergoing ", responds Stone-Otto Liljedahl.

Which therefore needed a companion who could control the heart rate and other body functions during the journey.

The family Liljedahl

- To begin with, there was talk that I would follow, says Sten-Otto's wife Ingrid Liljedahl.

- I thought we would take a week at us around the lake, but when I got clear to me that it would be done in a day I backed out.

Klipp ur Motala Tidning nr 198 1964. Stopp i karlsborg under Sten-Otto Liljedahls och Evert Rydells första runda.

Cut out Motala Journal 198 1964. Stop in karlsborg during the Stone-Otto Liljedahls and Evert Rydell's first round.

We found Ingrid and parts of stone-Otto Liljedahls family in the house on Granvägen 2 Motala, i Varamon, where it all started. Then Stone-Otto Liljedahls summer house, today residence for his son Peter with family.

Peter is gearing up for its third round, again with the start number 1, which is reserved to the family. Earlier rounds of Peter was the anniversary years 1987 and 1990. Around the table are also the daughters Eva and Karin who made the respective round, both 1985. With also Karin's son, Marcus, who will make his first race this anniversary year.

Once Vätternrundan became an official and growing races did place first as the start and finish, and many years after that as a center for all the family Liljedahls acquaintances and acquaintances of acquaintances during round.

- It was like a Bedouin camp with tents everywhere and lots of people, continues -Ingrid who took it upon himself to make porridge, bake pancakes and cook steaks to all gathered in Varamon.

Idrottsläkarnas fader

If Stone-Otto Liljedahl is known to posterity as one of Vätternrundan founder as it is for many perhaps easy to overlook what he accomplished as a doctor and became known both among colleagues of a whole world of sport.

In medical circles called Stone-Otto Liljedahl as "The father of sports medicine" - sports physicians father.

- My father realized that it was possible to do much more for active athletes who suffered damage, says Peter Liljedahl. A sprained ankle, a broken knee or a damaged hip could spoil an entire sports career while waiting for the regular care.

So it was that way-Otto Liljedahl already 1958 became the football team doctor, and later also the Medical Director of the Swedish Olympic team - during the entire six Olympic Games, from Rome 1960 to Moscow 1980.

From near and far

Granvägen 2 was the summer home and Motala place for relaxation. But so relaxing it was rarely.

- He was passionate about his work and was incredibly involved in everything and everyone, and, most incredibly helpful. Hit came athletes from far and wide, known and unknown, says Ingrid and talks about all the memories when injured athletes literally stood in line outside the summer house of stone-Otto would review their X-rays.

Stone-Otto Liljedahl was a surgeon at the Karolinska in Stockholm and went on to become a professor at Linköping Hospital. Linköping, he moved not only himself, his work and his family. He was joined by a long list of talented colleagues, laying the foundations of the prominent university hospitals Linkoping boasts today.

Of knee arthroscopy and the recognized burn clinic at Linköping University Hospital's other famous works autographed Stone-Otto Liljedahl.

Sahlén

(The article published in this year's edition of the newspaper around Vättern)

Samlade i hallen i den före detta sommarstugan, numera villan på Granvägen 2, Karin, Ingrid, Peter, Eva och  Marcus. Vi skymtar också Sten-Otto Liljedahls cykel som Peter nu ska äntra för tredje gången med startnummer 1.

Gathered in the hall of the former summer house, nowadays the villa on Granvägen 2, Karin, Ingrid, Peter, Eva and Marcus. We also glimpsed Stone-Otto Liljedahls cycle that Peter will now get on for the third time with the start number 1.

Nettan_porträtt

If- and the relaunch of entrepreneurs in the quality of life for body and soul

Nettan

Now expanding Nettan Torner their business on Poplar Street in Motala with two additional partners, operating in the same industry; body- and beauty.

In Motala where the transformation occurred from heavy industry to eg the beauty industry creates new jobs and clinic at Poppelgatan helps make Motala attractive.

- I have had my business 5 years and worked with traditional skin- and beauty. But felt I wanted to expand and offer it as example is popular in larger cities, says Nettan Torner owner of Nettans quality of life. Today, continues Nettan, it's not just an exclusive group of people who care for their appearance without my customers range from young mothers to cheer seniors.

And one of their new colleagues are Rania Abdocakar, originating in Motala and now an immigrant from Jonkoping,

- My specialty is permanent tattoo, eg eyebrows, which has had a resurgence in recent years, and of course Botox injections, said Raia . Furthermore continues Raia – It will be fun to get to know Motala residents and offer more exclusive range!

Colleague No two is a known Motala-face, Helli Bjorklund with ABF as his latest work, which has now been saddled and trained as a chiropodist.

- I want my customers to feel peace and quiet with me, get good foot care and I always end with classic foot massage. We intend to take care of everything, from head to toe, says Heli and smiling!

The new focus is started and inaugurated on 8 december, and that it is just before Christmas fits well. It is very common to give away a gift for Christmas, on any of the above opportunities to improve and beautify the outside.

- And, we have busy days just before Christmas, we have many visits to the clinic just for the purchase of Christmas gifts in the form of gift cards. But it is lovely days, said Nettan. And would finally like to wish everyone a Merry Christmas and a Happy New 2015!

Read more on Nettans Livskvalités website

Ad

 

 

 

Eva-Lena Frick (2)

50:e Vätternrundan

Nattpass

Night Pass

With eight months to go until our events 2015 we can welcome about 27-28 000 notified already in November's autumn darkness!

We will welcome even more before we enter June 2015 in the calendar, and bicycle and jogging boom still persists, we can note with pleasure.

Preparations are running a long time and a great change for next year is that the starting location and fair / shop will swap places. A simple fled in theory but more complicated in reality, However, everything goes as planned and anchoring among all parties concerned take place in a wonderfully positive spirit.

This summer, the 50:e Vätternrundan be implemented and obviously we prepare this anniversary, the three people so far have gone all 49 times will all be on the start line.

Many are also those who are there for the first time, about half of all participants every year new boot list. They have decided to accept the challenge that our race being and on the way there, they will improve their health and quality of life, something we are very excited to be a part of!

In June we will also hear the national anthems are played in Motala and World Championships medals will be awarded!

Long distance triathlon in the crotch and from around the world will triathletes to fight. This event is part of our activity plan for our anniversary.

Many people are there each year helps to ensure that all visitors / cyclists get a great experience when they come to us. One group are those who rent their houses / flats for our participants, a prerequisite for all to be well cared for.

And there are many more that are equally important to our events will be successful. Without all of these partnerships would be no cycling race in Motala! These days in June every year is important “window” against the whole world to put Motala on the map. With a good host, chances are many people who come to us to bike also comes back to Motala on more occasions, something that obviously we would like to!

Now it's full focus on next summer, interest from our participants is greater than ever and we tagged!

Warm welcome to Motala and our arrangements 2015!

Eva-Lena Frick, CEO Vätternrundan