paddel

Sommaren i Hjo

Hamnen-Hjo

Man kan inte säga mindre än att sommaridyllen Hjo, trästaden vid Vättern, är en oas på sommaren. En trankil plats där du får tid och ro att koppla av, må gott och bara vara. Här finns vattnet som ger dig avsvalkning, naturreservatet mitt i centrum som förflyttar dig till en nästan subtropisk zon och småstadsidyllen som skänker en känsla av genuinitet och allmän samvaro. And, en plats där du kan trivas helt enkelt, tillsammans med dina vänner, din familj, eller kanske bara med dig själv.

Men, Hjo skänker inte bara avkoppling. Här finns också en hel del du kan göra då sommarens alla veckor bjuder på allehanda evenemang som avlöser varandra under juni, July and August. Just i juli är det fullspäckat och den årliga Slöjdmässan är en av höjdpunkterna. Detta är en helg som kantas av tradition. I mer än 30 år har Hjo Stadspark fyllts av hantverkare från när och fjärran och har du tillfälle att besöka Hjo just då, 10-12 July, ska du komma ihåg att sätta på dig bekväma skor för marknadsstånden är många, parken är stor och hantverk, ja det finns det mängder av. You name it, you can buy it.

Scenen från scenenHelgen efter, torsdag och fredag 16-17 July, dundrar det loss när den det är dags för den årliga Hamnfesten. Detta är en familjefest för alla åldrar då hela hamnen fylls med besökare och Hjobor som strömmar till för att lyssna på musik i olika stilar. Två dagar fyllda med allt från rockmusik med band som Neverstore, Bob Hund och the Royal Concept, pop, countrymusik av Tennessee Tears till dansanta toner av Streaplers eller en ljuv blandning av folkmusik och singer-songwritertoner av Linnea Olsson. And, musikstilarna är många så det finns säker något som tilltalar just dig.

joggingMen, om varken hantverk eller musik är din grej, då kanske du istället ska besöka Hjo under Hälsoveckan som äger rum 29 juli till 2 August. Dessa fem dagar bjuder på inte mindre än 75 stycken tillfällen med föredrag, träning, tävling, sång och dans. I år gästas dessutom Hälsoveckan av ingen mindre än Emma Igelström och Daniel Mendoza. Emma är en av Sveriges mest framgångsrika simmerskor genom tiderna, som tagit inte mindre än fyra VM-guld och tolv EM-guld, och som under Hälsoveckan kommer att föreläsa och inspirera. Daniel, i sin tur, är grundaren av Good News Magazine. Han medverkar på Hälsoveckan för att sprida sitt budskap som fokuserar på optimism och framtidstro.

Så hjärtligt välkommen till Hjo i sommar. Kanske ses vi på något av alla våra evenemang, eller så ses vi i glasskön, på badstranden eller varhelst du väljer att bara vara!

Kontakta gärna oss på Hjo Turistbyrå för fler tips och idéer! 0503-352 55, tourism@hjo.se, www.hjo.eu, www.facebook.com/hjoturistbyra

Lotta Persson

Photo: Jesper Anhede

Johannapressbild

Ingen glass, inga leksaker – garanterat kul

Johanna-husvagnVi semestrade runt Siljan. Det var precis sådär idylliskt som jag föreställt mig att det skulle vara. Dalahästar och kvällsdopp och fäbodar. Vid ett tillfälle höll dock allt på att gå åt skogen. I närheten av Leksand satt det skyltar utmed vägen om ett vattenland.

Lyckligtvis var barnafadern och jag var perfekt synkroniserade i vår fasa att fösas ihop med hundratusen andra svettiga barnfamiljer i ett inhägnat vattenhelvete.
”TITTA VILKET STORT TRÄD!” utbrast vi i kör och fick de icke-läskunniga barnen att titta åt andra hållet. Och så hade vi svischat förbi poolerna och vattenrutschbanorna utan att de någonsin behövde få veta vad de missade (Förrän nu då. Men det borde vara preskriberat vid det här laget.)

Folk säger ofta att de älskar att leta upp egna små smultronställen bortom allfarvägarna. Men det vete fan. Min erfarenhet är att folk går på led, livrädda att gå vilse om de avviker det minsta från den breda, utstakade turistvägen.

Det är ju både trist och tur. Trist för att man går miste om så mycket äventyr, tur för oss andra som får behålla våra smultronställen ifred. Kan det bero på att man vill ha någon slags lycko-garanti på sin semester, de där få dagarna då livet ska levas helt och fullt? Och så glömmer man bort att den enda ett vattenland kan garantera är dyr glass, dålig pommes och att någon halkar och slår sig?

Hamnen2Jag tror att det handlar om marknadsföring. Smultronställen är helt enkelt svårare att sälja in. Ta min egen personliga favorit runt Vättern; Röttle by, ett par kilometer söder om Gränna. En annons för Röttle skulle låta något i stil med ”Ingen kiosk, ingen glass, inga caféer eller restauranger, inga leksaker. WELCOME!"

Men faktum är att det inte finns en plats på jorden jag tillbringat så många lyckliga dagar med mina barn som där. Utforskandes Rasmus kvarn, fascinerat betraktat det mäktiga vattenfallet, vandrandes i den trolska bokskogen, lojt picknickande på en filt i hamnen. För att inte tala om alla timmar som vi samlat, staplat, plockat och kastat macka med alla stenar som formats runda och lena av vattnet. För att sedan låta picknicken övergå till grillkväll med kvällsdopp. Recept på en lyckad dag? And! Garanterat kul? And!

johanna-retroDet är lite samma sak med Hallska Gården i Gränna, där jag sommartid har min lilla retrobutik. Vi ligger tio steg från huvudstråket Brahegatan på en kulturminnesförklarad gård, vi har ett jättemysigt kafé, ett antikvariat, ett galleri, en pappersverkstad och är dessutom Grännas enda polkagrisfria zonmen attans vad svårt det är att locka turisterna att göra en liten, liten avstickare från turistvägen. Vi hänger upp flaggor, vimplar och skyltar, men nej. Många törs helt enkelt inte.

I sommar kanske vi helt enkelt ska satsa på en rejäl banderoll med texten ”GARANTERAT MYSIGT”. Eller kanske ännu hellre: ”VATTENLAND 20 METER”?

Välkommen till Gränna i sommar. Alla som vågar smita från polkagriskokerierna får en tapperhetsmedalj!

Johanna Linder
frilansjournalist, programledare för Karlavagen i P4. Driver sommartid Grenna Retro på Hallska Gården i Gränna. Bor i Gränna.

johanna@kullerbytta.com

Åsa&Ida

Kräftor och ”världens största utställning av litografisk konst” – i Tidaholm!

 

Insjokraftfiske_0790---Foto-Jonas-IngmanI almanackan har sommaren startat men vädermässigt har vi inte fått någon sommarsmak ännu. Och om två månader är det faktiskt kräftfiskepremiär. Detta är något som vi i Tidaholm ser framemot! Kräftorna är en stor del i tidaholmarnas liv, de flesta är uppvuxna med att som barn på Kräftans dag varje år få fiska kräftor i ån Tidan som rinner genom staden. Även i år kommer Kräftans dag gå av stapeln den 7 August, då får alla barn fiska kräftor gratis i Tidan från klockan fem på eftermiddagen. På lördagen den 8 augusti fortsätter festligheterna med Kräftival på Gamla Torget. På dagen blir det tivoli, bakluckeloppis, ponnyridning och föreningslivet som visar upp sig! Kvällen startar med Quiztime & allsång för att sedan fortsätta med en Uggla show med Magnus Ugglas hits, och avslutas storslaget med ett fartfyllt uppträdande av Linda Bengtzing. En härlig helg i Tidaholm!

För den som vill fiska kräftor vid annat tillfälle finns det kräftpaket där det ingår både kräftfiske i en fantastisk miljö hos VinContoret och sedan kräftskiva med alla tillbehör som hör till. Paketen passar både barnfamiljer, par och grupper! Gå in och kika på runtvattern.se för att hitta våra paket.

Insjokraftfiske_0018---Foto-Jonas-IngmanSista veckan i juli och första veckan i augusti pågår ”Världens största utställning av litografisk konst” i Tidaholm. Detta är i samband med ett Litografiskt symposium som Tidaholm är värd för vart fjärde år, då det kommer konstnärer från hela världen. I fyra utställningslokaler kommer litografisk konst att visas, detta är ett unikt tillfälle att se grafiker från olika länder. The 1 augusti kan du dessutom få din litografi värderad av Peder Lamm, känd från bland annat Antikrundan.

Hör gärna av dig till oss på Turistbyrån för fler tips, 0502-606208, turistbyran@tidaholm.se, www.tidaholm.se

Välkomna att upptäcka Tidaholm i sommar!

Ida Elf & Åsa Sjögren

Malin Wistrand

Välkommen till Askersundvid Sveriges hemligaste skärgård!

Att få arbeta i Askersund med omnejd är en stor förmån!

Sveriges hemligaste skärgård

Med Hammarsbron i fonden.

Askersund är en sommar- och skärgårdsidyll med en gemytlig atmosfär och många återkommande evenemang. Till vardags arbetar jag på turistbyrån och framför allt sommartid är den vanligaste frågan: – vad man se och göra här? Den frågan älskar vi att besvara! Det finns verkligen massor av att se, upptäcka och göra. Överallt i alla väderstreck har vi fantastiska natur-och kulturupplevelser, Points of Interest, slott och museum och en mängd boende boenden och anläggningar. Många av våra gäster uppskattar att vandra längs med de rofyllda vandringslederna och naturreservat med fantastisk utsikt. Visste du förresten att du hittar Sveriges hemligaste skärgård hos oss i Askersund?

Sveriges hemligaste skärgård

Vi tipsar nästan dagligen våra gäster om Sveriges hemligaste skärgård och många gånger överraskas och förvånas de av det fantastiska skärgårdslandskapet, där hemligheterna viskar till besökarna ifrån vågornas skvalp. I Norra Vätterns skärgård hittar du närmare 250 Islands, kobbar och skär ligger inbäddade den unika sötvattensskärgården och som bjuder alla som besöker den på en alldeles egen och oförglömlig naturupplevelse!

Här kan du hissa segel eller krypa ner i kajakbrunnen och ge dig ut i den vidsträckta och orörda skärgårdenhitta din hemliga plats och låt dig beröras av den vackra skärgårdsidyllen. Glid ner i det glittrande kristallklara vattnet och svalka dig efter sköna stunder på solvarma klippor.

Naturhamnar& Guest harbors

Askersunds hamn

Askersunds hamn.

En del av våra gäster kommer med egen båt till oss och då brukar vi tipsa om vår relativt nybyggda gästhamn och ställplats i Askersunds hamn eller om det stora utbudet av naturhamnar i ogenerade lägen i skärgården.

Flera av skärgårdens öar är utrustade med både toalett, sopkärl och grillplatser. På vissa av öarna är det även tillåtet att övernatta i tält eller i vindskydd. Här kan du sova gott!

Från skärgården är det alltid nära till gästhamnar och service. På flera ställen kan du angöra en brygga för att antingen för att bara njuta, gå på restaurangbesök, spela golf eller varför inte vara med på en slottsguidning?

Tivedens nationalpark

Vandra i Tiveden

Spännande vandring i Tivedens skogar.

Många av våra gäster vill också kombinera sin vistelse hos oss med både skärgård och urskog. Då rekommenderar vi bland annat ett besök i Sveriges sydligaste urskog Tiveden och Tivedens Nationalpark, som ligger strax utanför Askersund. Utifrån nationalparken finns flera vandringsleder i olika riktningar. Många av våra gäster väljer sommartid att följa med en kunnig guide som berättar mer om området, sägner, historia och andra intressanta fakta om Tiveden.

Med andra ord det finns massor att upptäcka och se. Vill du så är du alltid välkommen in till oss på Turist- & Evenemangsbyrån.

Vi hjälper dig att hitta ditt äventyr!

 

Malin Wistrand

www.visitaskersund.se

PS. Se också vår egen sida med fler bilder på www.vattern.se

_DSC0689

Vätternrundan resultat av ett forskningsexperiment

I år, 2015, körs den 50:e Vätternrundan. Kanske var det starten på den motionscykelvåg som bara ökar och ökar. Historien om hur Vätternrundan kom till är väl bekant, och tål att berättas om och om igen. Men vilka var egentligen de personer som, med inte allt för noggranna för-beredelser, och framför allt, utan någon som helst för ändamålet anpassad utrustning, cyklade 30 mil runt Sveriges näst största sjö? Och varför gjorde de det?

Sten-Otto Liljedahl

Sten-Otto Liljedahl

Motalabördige läkaren och sedermera professorn Sten-Otto Liljedahl kom efter halva sin yrkeskarriär att intressera sig också för sin egen hälsa. Löpning och skidåkning passade mindre bra, men att cykla fungerade bättre.

Den 40-årige Liljedahl ville dock ha ett mål med sin träning. Att cykla de 30 milen runt Vättern blev det första. Men som vanligt satte dåvarande docenten Liljedahl inte sig själv i första rummet. I ortstidningen någon dag efter målgång förklarade han att cykeläventyret ingick i ett forskningsprojekt. Reportern frågar: ”Varför gör du dessa experiment med dig själv?"

”Jo, för jag vill veta vad jag talar om så att ingen kan komma och säga att det bara är teorier. Det här experimentet ingår i en lång kedja av andra prov som vi gjort vid Karolinska institutet. Närmast efter detta siktar jag på att göra flera kontroller på ett större antal personer. Dessa skall få genomgå liknande prövningar som vi nu genomgått”, svarar Sten-Otto Liljedahl.

Som alltså behövde en följeslagare som kunde kontrollera puls och andra kroppsfunktioner under resans gång.

Familjen Liljedahl

– Till att börja med var det tal om att jag skulle följa med, berättar Sten-Ottos hustru Ingrid Liljedahl.

– Jag trodde att vi skulle ta en vecka på oss runt sjön, men när jag fick klart för mig att det skulle göras på ett dygn backade jag ur.

Klipp ur Motala Tidning nr 198 1964. Stopp i karlsborg under Sten-Otto Liljedahls och Evert Rydells första runda.

Klipp ur Motala Tidning nr 198 1964. Stopp i karlsborg under Sten-Otto Liljedahls och Evert Rydells första runda.

Vi träffar Ingrid och delar av Sten-Otto Liljedahls familj i det hus på Granvägen 2 i Motala, i Varamon, där allt startade. Då Sten-Otto Liljedahls sommarstuga, idag bostad för sonen Peter med familj.

Peter laddar för sin tredje runda, återigen med startnummer 1, vilket är förbehållet familjen. Tidigare rundor för Peter var jubileumsåren 1987 and 1990. Runt bordet finns också döttrarna Eva och Karin som gjort varsin runda, båda 1985. Med finns också Karins son Marcus som ska göra sitt första lopp detta jubileumsår.

När väl Vätternrundan blev ett officiellt och växande motionslopp fungerade platsen till en början som start och mål och många år efter det som ett centrum för alla familjens Liljedahls bekanta och bekantas bekanta i samband med rundan.

– Det var som ett beduinläger med tält överallt och massor av folk, fortsätter -Ingrid som tog på sig uppgiften att koka gröt, grädda pannkakor och laga biffar till alla som samlats i Varamon.

Idrottsläkarnas fader

Om Sten-Otto Liljedahl är känd för eftervärlden som en av Vätternrundans grundare så är det för många kanske lätt att förbise det han åstadkom som läkare och blev känd för såväl bland kolleger som av en hel idrottsvärld.

I medicinska kretsar benämns Sten-Otto Liljedahl som ”The father of sports medicine” – idrottsläkarnas fader.

– Min far insåg att det gick att göra mycket mer för aktiva idrottsmän som drabbades av skador, säger Peter Liljedahl. En stukad fot, ett trasigt knä eller en skadad höft kunde spoliera en hel idrottskarriär i väntan på den reguljära vården.

Så kom det sig att Sten-Otto Liljedahl redan 1958 blev fotbollslandslagsläkare och sedermera också chefsläkare för Sveriges OS-trupp – under hela sex Olympiska Spel, från Rom 1960 till Moskva 1980.

Från när och fjärran

Granvägen 2 var sommarstuga och Motala platsen för avkoppling. Men så avkopplande blev det sällan.

– Han brann för sitt arbete och var otroligt engagerad i allt och alla, och framför oerhört hjälpsam. Hit kom idrottsmän från när och fjärran, kända som okända, säger Ingrid och berättar vidare om alla minnen när skadade atleter formligen stod i kö utanför sommarstugan för att Sten-Otto skulle granska deras röntgenplåtar.

Sten-Otto Liljedahl var verksam som kirurg vid Karolinska i Stockholm och kom att bli professor vid Linköpings lasarett. Till Linköping flyttade han inte bara sig själv, sitt arbete och sin familj. Han fick sällskap av en lång rad skickliga kolleger och lade därmed grunden till det framstående universitetssjukhus som Linköping ståtar med idag.

Knäoperationer med artroskopi och den erkända brännskadekliniken vid Linköpings universitetssjukhus är andra kända verk signerade Sten-Otto Liljedahl.

Sahlén

(Artikeln publicerad i årets upplaga av tidningen Runt Vättern)

Samlade i hallen i den före detta sommarstugan, numera villan på Granvägen 2, Karin, Ingrid, Peter, Eva och  Marcus. Vi skymtar också Sten-Otto Liljedahls cykel som Peter nu ska äntra för tredje gången med startnummer 1.

Samlade i hallen i den före detta sommarstugan, numera villan på Granvägen 2, Karin, Ingrid, Peter, Eva och Marcus. Vi skymtar också Sten-Otto Liljedahls cykel som Peter nu ska äntra för tredje gången med startnummer 1.

Nettan_porträtt

If- and the relaunch of entrepreneurs in the quality of life for body and soul

Nettan

Now expanding Nettan Torner their business on Poplar Street in Motala with two additional partners, operating in the same industry; body- and beauty.

In Motala where the transformation occurred from heavy industry to eg the beauty industry creates new jobs and clinic at Poppelgatan helps make Motala attractive.

- I have had my business 5 years and worked with traditional skin- and beauty. But felt I wanted to expand and offer it as example is popular in larger cities, says Nettan Torner owner of Nettans quality of life. Today, continues Nettan, it's not just an exclusive group of people who care for their appearance without my customers range from young mothers to cheer seniors.

And one of their new colleagues are Rania Abdocakar, originating in Motala and now an immigrant from Jonkoping,

- My specialty is permanent tattoo, eg eyebrows, which has had a resurgence in recent years, and of course Botox injections, said Raia . Furthermore continues Raia – It will be fun to get to know Motala residents and offer more exclusive range!

Colleague No two is a known Motala-face, Helli Bjorklund with ABF as his latest work, which has now been saddled and trained as a chiropodist.

- I want my customers to feel peace and quiet with me, get good foot care and I always end with classic foot massage. We intend to take care of everything, from head to toe, says Heli and smiling!

The new focus is started and inaugurated on 8 december, and that it is just before Christmas fits well. It is very common to give away a gift for Christmas, on any of the above opportunities to improve and beautify the outside.

- And, we have busy days just before Christmas, we have many visits to the clinic just for the purchase of Christmas gifts in the form of gift cards. But it is lovely days, said Nettan. And would finally like to wish everyone a Merry Christmas and a Happy New 2015!

Read more on Nettans Livskvalités website

Ad

 

 

 

Eva-Lena Frick (2)

50:e Vätternrundan

Nattpass

Night Pass

With eight months to go until our events 2015 we can welcome about 27-28 000 notified already in November's autumn darkness!

We will welcome even more before we enter June 2015 in the calendar, and bicycle and jogging boom still persists, we can note with pleasure.

Preparations are running a long time and a great change for next year is that the starting location and fair / shop will swap places. A simple fled in theory but more complicated in reality, However, everything goes as planned and anchoring among all parties concerned take place in a wonderfully positive spirit.

This summer, the 50:e Vätternrundan be implemented and obviously we prepare this anniversary, the three people so far have gone all 49 times will all be on the start line.

Many are also those who are there for the first time, about half of all participants every year new boot list. They have decided to accept the challenge that our race being and on the way there, they will improve their health and quality of life, something we are very excited to be a part of!

In June we will also hear the national anthems are played in Motala and World Championships medals will be awarded!

Long distance triathlon in the crotch and from around the world will triathletes to fight. This event is part of our activity plan for our anniversary.

Many people are there each year helps to ensure that all visitors / cyclists get a great experience when they come to us. One group are those who rent their houses / flats for our participants, a prerequisite for all to be well cared for.

And there are many more that are equally important to our events will be successful. Without all of these partnerships would be no cycling race in Motala! These days in June every year is important “window” against the whole world to put Motala on the map. With a good host, chances are many people who come to us to bike also comes back to Motala on more occasions, something that obviously we would like to!

Now it's full focus on next summer, interest from our participants is greater than ever and we tagged!

Warm welcome to Motala and our arrangements 2015!

Eva-Lena Frick, CEO Vätternrundan

pernilla

100 years of dreams

_MG_9745_Hotellet_316x175For exact 100 years ago held the Re-Opening party with prom here at Ombergs Tourist Hotel! The hotel, Originally built 1892, had burned to the ground but thanks to enterprising people like Ellen Key, it was rebuilt.
The idea is dizzy – Not only that during all these years since its, People have come here to stay at the guest house and dine in the restaurant. The idea is also staggering to the then, as we now, saw the potential of what was close, and used nature in the form of raw materials but also as recreation.

100 years have passed but the feeling of days gone there and reminds us that we are creating a part of a förhoppningsis long history here at Ombergs Tourist Hotel!That it was an old-honored guest house was obvious, but only after a time in the house, and after meetings with people who lived, eaten, celebrated and work here, we understand the unique and important place this is too many, and not least ourselves! The importance of managing this house as it is worth, we saw from the beginning but we also saw that it would require a tremendous amount of knowledge, time and even money to restore it.

All four of us owners are the Jonas Larsson is responsible for the property. He is interested and knowledgeable on Architectural and has started work that will last long, long.

Together with Jonas, we have, Pernilla Larsson (economy- and conference booking manager), Linda Johansson (Restaurant Manager) and Marcus Larsson (Chef) planned and created economic and structural conditions for Ombergs Tourist Hotel to live in 100 year.

In order to continue to manage this incredible place it is not enough with the four of us and our talented employees. It requires guests to come here day after day, year round and contributes to the business and thus create resources for the future.

Therefore, we are extremely grateful for all of you who return to us time after time. You also recommend friends and acquaintances to come here to enjoy the breathtaking scenery, the old wooden house, the familiar treatment and especially- the well-cooked food made from local and organic ingredients from the region!

Without all these lovely guests, we would be nothing and had not had the prerequisites to continue working with not only our dream, but also the continuation of the story of Ombergs Tourist Hotel!

cornell_michael

Hästholmen – a charming town by Vättern

hastholmen

It's always a great experience to be part of the Horse Park along with many people. Here thrive both residents and visitors. A glance in the rearview mirror.

A reasonably sheltered bay, one of the few on Vätterns east side, made the Horse Park became a popular landing place for wayfarers during 1100- and 1200s.

By Sea Horse Park - Hjo was a good connection between the eastern and western Sweden for both personal- and cargo traffic. During the 1300s, traffic was brisk and Hästholmen flourished.

In the 1300s was Hästholmen one of four cities in Östergötland with its own city seal. According to documents from the 1384, is the imprint of a seal on which it stands “Villa Hestolmiensis”, which is to mean the city or bracket.

From the beginning, there was no port facility so the larger ships had to anchor at “save”. In the 1850s came the actual port building to the harbor and then got basically the design as valid today.

 

Horse Park is today a developing society with the increasing number of visitors who want to experience the proximity to the water but also the small town charm. The most important is that those who live and thrive in that way, more and more visitors.

During the summer, many båtbesökare but many also take overland to see and experience life in the harbor. This fantastikska summer swimming area also has had many visitors thanks to the beauty of Vättern The water had a further experience of Vättern.

Horse Park is characterized by the small town charm and that different interests can interact in a good way. The marina has invested a lot for boaters, the joint, new bridges, building and future swash plate to make boats clean. Trolling activities have increased betydlit recent years and to contribute to increased activities has improved boat ramp, a fiskrenshus under construction. Since a long time Hästholmen fishing port association boathouse in the harbor for the fishing in a slightly larger scale. Horse Park is also a famous place for diving and diver education and divers are an important element in the harbor. All of these compounds in the port enables collaboration and cooperation developed. We have taken advantage of when we work together with future plans. The investments in the port has contributed to more visitors throughout the Horse Park which meant that other traders invested more. Here are companies that keep on diving, kayak rentals and boat tours on Vättern. There are several restaurants, glass coffee shop and florist with other garden items and trinkets. Like in many places there is also the Horse Park flea market with many diverse things. For those who are interested in history are petroglyphs and proximity to Omberg and Ellen Key. For those who are interested in sports activities are available ranging from boules, miniature golf, proximity to Omberg and a very good golf course at Stora Lund.

Welcome to an exciting Hästholmen and want you to stay here year round so it is planned for new homes in the harbor!

 

Michael Cornell

Chairman of Hästholmen Port & Store AB, a company that started 1856.

www.odeshog.se/hastholmenhamn

Hjo is amazing!

I remember when I got the news, I had gotten Service. Happiness was complete! That was what I had longed for in all my years of continuous exams and rank and file in the tourism- and travel industry at all possible and impossible places. And now at last was my job; then as tourism coordinator, now as a tourist responsible Hjo.

Still, after nearly two and a half years, it's just as fun and challenging. It could not be otherwise in a job where days are filled with a mix; Ads will be produced, Photo shots for the annual tourist brochure will be planned, printed materials to be produced, projects implemented, personal schemaläggas, invoices were booked, souvenirs purchased, tourists will be satisfied, and right now: blog tightened around Vättern! And, sometimes it becomes körigt and one wonders in his own mind "where does all that time the way", but it is worth it because it is so much fun!

Moreover, it is a very rewarding task to promote O and the annual tourist brochure is not difficult to fill with all the finery that Hjo has to offer; wooden town with its authentic setting and beautiful old house with gingerbread along the charming small cobbled streets, cozy cafes, restaurants and small shops selling local products. The steamer Traffic tuffat on then 1892, port, the nature reserve along with Hjoån and of course location by the lake Vättern just at this moment reached the entire 25 degrees; only that a phenomenon in itself. And, I go everywhere and småmyser little when I pallrar me to work in the morning, comply with all the tourists that are already on the move, Moreover atmosfären, the opportunity to slip in and take my morning coffee at one of the cafés and notes that "life is not so stupid anyway", or rather, "Hjo is not so stupid anyway"! Hjo is actually quite amazing ... if I may say so as a somewhat "biased spectator". Of course, I would of course be happy to demonstrate an example of Hjo in his "fantastiskhet". And quite right too. To follow such a.

image001The other morning I was unusually up extra early. The clock was on the neckline at six o'clock and on the agenda were: paddle on Vättern. A colleague and I met down at the harbor shortly thereafter, still sleep in your eyes, but charged for a lovely day at the lake. Life Jackets, Water Bottles, Mobiles, water tight bag, packed lunch, Paddle, kayaks ... All these issues on the spot - check! Down in the kayaks, and so at last! Silently we glide out on a glassy lake, south direction Almnäs Mill. We paddle through the port, past the boardwalk on the south, along with green beaches and small coves, on a lake which is like an aquarium - so clear that you can see the bottom. It was an amazing morning, a few hours of paddling, a morning swim and a good cup of coffee at a beach. Where can you experience this before a day at work without having to carry for miles, I ask myself? Here in Hjo can it, all this is within walking distance just around the corner. And maybe that's why people experience Hjo as simple and as straightforward, relaxing even. Just as a holiday should be!

So you have not been here before, cordially welcome here to experience a day in the middle of my fabulous job – Hjo!

 

Lotta Persson, turistansvarig, Hjo.